In Het Venster – Dorith Hassing

Elke maand hangt er een kunstenaar bij ons in het ‘venster’, in samenwerking met Venster. Sinds 7 augustus hangt Dorith Hassing in Appartement 365. Om haar beter te leren kennen, hebben we haar een aantal vragen gesteld. Dorith maakt olieverfschilderijen over de schoonheid en emotie van de mens.

Wie ben je en wat maak je?
Ik ben Dorith Hassing en onder de naam Facing Dorith schilder ik mensen.

Waarom ben je begonnen?
Ik schilder gezichten omdat mensen mij diep raken. Met hun doen, maar zeker ook hun laten. De mens is voor mij een enigma die ik probeer te begrijpen door hen te schilderen.

Welke techniek gebruik je?
In mijn olieverfschilderijen gebruik ik veel kleur, omdat de vele schakeringen en verschillende combinaties allemaal weer een andere sfeer geven en een andere emotie los maken.

Is er een instrument, werktuig of middel waar je niet zonder kunt? Waarom?
Mijn palet, ik ben echt gek op kleuren mengen. Ik gebruik nooit tubekleuren maar ben tijdens het mengen steeds op zoek naar precies de juiste kleur of tint. Heerlijk!


Waar haal je inspiratie vandaan?
Mijn werk gaat over schoonheid en emotie. Waarbij met schoonheid allesbehalve perfectie wordt bedoeld, maar karakter, sfeer en oorspronkelijkheid. Naast levenskracht richt ik me op angst, verlies, pijn en verdriet.

Dorith Hassing in haar atelier

Hoe heb jij je stijl ontwikkeld?
Door heel veel te schilderen en dingen zelf uit te proberen. Daarnaast heb ik op verschillende plekken en in verschillende landen les gevolgd. Naast techniek helpt een andere omgeving en nieuwe inspirerende contacten mij om mij zelf verder te ontwikkelen.

Welk onderdeel van je maakproces vind je het leukst?
De fase waarin de eerste tekening op doek is gemaakt en ik me volledig kan overgeven aan het intuïtieve maakproces.

Hoe zie jij de rol van kunst/de kunstenaar in de samenleving?
Kunstenaars hebben de gave om vrij naar de wereld te kijken en hun wereldbeeld uit te drukken op een manier zodat datgene waar mensen normaal geen woorden of uitdrukking aan kunnen geven toch zichtbaar wordt. De wereld is prachtig, maar ook de moeilijke kant mag gezien worden. Er zit schoonheid in hevige emoties en dat wil ik laten zien.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een kunstenaar?
Eigenheid, dus authenticiteit en originaliteit  en je moet lef hebben om buiten je comfortzone te treden, je eigen weg te volgen, fouten te maken en dingen gewoon te doen.

Wat zijn projecten waar je momenteel mee bezig bent/die er aan komen die interessant kunnen zijn voor Rachmaninoff en onze klanten?
Ik werk vaak in series en ben recent begonnen aan twee nieuwe projecten waarin ik de zwaardere kant van de samenleving wil laten zien. De meest toegankelijke serie van deze twee is mijn serie Too Close, gebaseerd op een foto mozaïek waaraan ik werk. Hieruit volgend maak ik een serie grotere olieverfschilderijen van 70×120 van dichtbij geschilderde vrouwengezichten. In de toekomst ga ik meer en meer samenwerkingen aan met andere kunstenaars en wil een groter publiek bereiken met de boodschap die ik te vertellen heb.De werken van Dorith zijn te zien – en te koop – in Appartement 365 aan de Oudegracht.

Voor meer over Dorith, ga naar FacingDorith.nl of naar haar Instagram @FacingDorith

Elke maand hangt er een kunstenaar bij ons in het ‘venster’, in samenwerking met Venster. Sinds 7 augustus hangt Dorith Hassing in Appartement 365. Om haar beter te leren kennen, hebben we haar een aantal vragen gesteld. Dorith maakt olieverfschilderijen over de schoonheid en emotie van de mens.
Elke maand hangt er een kunstenaar bij ons in het ‘venster’, in samenwerking met Venster. Sinds 7 augustus hangt Dorith Hassing in Appartement 365. Om haar beter te leren kennen, hebben we haar een aantal vragen gesteld. Dorith maakt olieverfschilderijen over de schoonheid en emotie van de mens.