In Het Venster – Willem Bentvelzen

Elke maand hangt er een kunstenaar bij ons in het ‘venster’, in samenwerking met Venster. Sinds 13 augustus hangen de werken van Willem Bentvelzen in onze showroom aan de Vismarkt. Om hem beter te leren kennen, hebben we hem een aantal vragen gesteld. Willem maakt onder de naam Argibald cartoons en tekenwerken.

Willem bentvelzen

Wie ben je en wat maak je?

Ik ben Willem Bentvelzen en onder het de naam Argibald maak ik cartoons, teksten en vrij tekenwerk. Daarnaast illustreer ik kinderboeken.

Waarom ben je begonnen?

Sinds mijn kindertijd heb ik altijd getekend. Later op de middelbare school voor schoolkrantjes, daarna op de Vrije Tekenacademie in Amsterdam en vervolgens op de HKU. Waarom ik ermee ben begonnen weet ik niet precies, het is in ieder geval altijd gebleven. Een bezigheid die je ligt, je plezierig navolgt en opeens is het je vak.

Welke techniek gebruik je?

Dat wisselt, de werken die momenteel bij Rachmaninoff hangen betreffen Zeefdrukken & Giclee prints.

Is er een instrument, werktuig of middel waar je niet zonder kunt? Waarom?

Bij voorkeur werk ik met kroontjespen en Oost Indische inkt op aquarelpapier. Het handzame van deze werkwijze spreekt me enorm aan (Ik zit al genoeg achter mijn computer). Ooit begon ik vanwege mijn linkshandigheid met het gebruik van aquarelpapier (het absorbeert de inkt snel) maar het is altijd gebleven. Een fijn reliëf om mee te werken.

Cats en Circle

Waar haal je inspiratie vandaan?

Uit alledaagse gebeurtenissen, mijn verbeelding en de wisselwerking daartussen. Soms komt de wereld je de schoonheid letterlijk aandragen of hoor je een zinnetje waar je associatief iets mee kunt.

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?

De laatste jaren heb ik me enorm ingezet voor de ontwikkeling van mijn zelfstandige kunstenaarschap. Tijdens de economische crisis kwam ik tot de realisatie dat ik wat meer zaken in eigen hand kon nemen, het was het begin van een meer eigenzinnige, verantwoordelijke aanpak van mijn kunstenaarschap. De autonomie die ik momenteel heb in het maken en verkopen van mijn tekenwerk bevalt me enorm. Het is mijn wens om deze autonome, zelfstandige verantwoordelijkheid voor mijn leven en werk verder uit te bouwen.

Argibald @ Rachmaninoff Wonen

 

De werken van Willem zijn te zien – en te koop – in onze showroom aan de Vismarkt

Voor meer over Willem en Argibald, ga naar www.argibald.com of naar Facebook.

De eerste vijf personen die dit interview laten zien bij aankoop van één van de werken van Willem (vanaf €25,-) in onze winkel, krijgen er een zeefdruk totebag bij! OP=OP